Başarıya Ulaşma Yöntemleri

admin     23-03-17      99 gösterim     Genel     Başarıya Ulaşma Yöntemleri

Başarıya Ulaşma Yöntemleri

Başarıya-Ulaşma-Yöntemleri

Önünüzde oluşan sorunu belirlediniz. Onun üzerinde çalışma yapmak ve alternatif çözümleri gözden geçirmek istiyorsunuz. Tam olarak bu alternatifleri nasıl bulabilirsiniz? Elde edebileceğiniz yöntemlerden biri, beyin atağı kurma yöntemidir. Bir sonraki yöntem, kendi içinizde bakabilme, iç sesinize hitap etme ve ondan tavsiye alma hareketlerini size öğretir. Her iki yöntem, karar vermede birçok alternatifi varyantı size sunar; bunlardan optimal olanı ise siz seçersiniz.

  1. Beyin atağı kurma

Bu yöntemi uyguladığınız an, oluşabilecek çok sayıda kararı belirlemeye çalışırsınız. Ancak bu arada kararları değerlendirmeye çalışmazsınız. Kendi fikirlerinizi düzeltmeye çalışmayın. Doğal olarak bu fikirlere yaklaşmak için gerçekçi bir şekilde yola çıkmayı düşünürsünüz. Bu da beyin atağının bir sonraki aşamasıdır. İlk aşamada ise, sezgi ve bilinçaltınızı maksimum bir şekilde serbest bırakmalısınız. Sanatkârlar da yeni fikir ve yaklaşım arayışlarında aynı taktiği uygular. Bilincinizi serbest bırakın. Tartışmalı durumların her zaman birkaç çözüm varyasyonunun olduğunu hatırlayın.

  1. Kendi güçlerini kullanarak atak kurma yönteminin uygulanması

Bu yöntemi tek olarak uyguluyorsanız, bir temiz kağıt veya bir defter alıp bu ilk asama için 10 dakikanızı ayırın. Sonra sessiz ve sakin bir yere gidip sorununuzun üzerine dikkatinizi konsantre edin ve hızlı bir şekilde aklınıza gelen her bir çözüm varyasyonunu kaydedin. Fikirleri, aklınıza geldikçe hemen deftere yazın. Bir şeyi iyi hatırlayın : En iyi çözüm varyasyonlarının oluşumu, bir sonraki aşamada meydana gelir. Akla gelen fikirler akımı aşaması sona erdiyse ve siz bundan eminseniz, deftere kaydettiklerinizi bir kere gözden geçirin. Varyasyonların karsısına 1’den 5’e kadar değerlendirme puanlarını koyun (en iyilerini 1 puanla değerlendirerek hiçbir ise yaramayan çözümlere yüksek puan verin). Sonra optimal bir sonucu seçerek onu pratikte uygulayabilirsiniz. Bu yöntemi bir grup arkadaşla uygulamayı deneyin. insanlar kişisel sorununuza yeni bakışla bakarak çözümler getirebilir.

  1. Grup atağı kurma

Bazen grup ataklarının birçok arkadaşla birlikte gerçekleşmesi, sizin için en gerekli şey olabilir. Fikir üretme gücünüz tamamen harcanmışsa, arkadaşlarınızı toplayarak bir grup oluşturabilirsiniz. Herkes eşit olan bir şekilde (örneğin yuvarlak bir masanın çevresinde) oturmalıdır. Sonra kendi sorununuzu onlara açıklayın. Olguları ortaya koyup anlatarak tarafsız bir pozisyonda olmaya çalısın. Herkes için tartışmanın özü anlaşıldığı zaman, problemin çözüm aşamasına geçebilirsiniz. Bunu, su üç şekilden birini kullanarak yapabilirsiniz :

  1. Herkese beyin atağını gerçekleştirmesi için fırsat verin. Fikirleri bir kağıda kaydedin ve sessiz olun.
  2. Herkes dinlediği zaman siz ilk olarak süreci başlatırsınız.
  3. Beyin atağı birlikte gerçekleştirilir.

Bu yöntem ne derece efektiftir ? Örneğin böyle bir durumda bir kadın, iş yeri konusunda çok tedirgindi. Kadının söylediklerine göre bu is, daha çok bir arzu şeklindeydi ve kadının tüm yeteneklerine uygundu. Beyin atağını birlikte gerçekleştirdiği iki arkadaşı, birçok varyasyon ortaya koydular :

  • Korkuyu unutup yeni bir ise gidip çalışmak,
  • Yeni bir yerde ne kadar güzel olacağını düşünmek
  • Bu yeni isi hayatındaki son bir is fırsatı olarak görmemek,
  • Seçim yaparken korktuğunuz başka durumları hatırlamak,
  • Yeni bir ise girmeyi hayâl etmek,
  • Kendi dürüst niteliklerini düşünmek.
  1. Beyin atağının olumlu sonuçları

Beyin atağını kullanma yönteminin önceliği, özellikle gruplar için geçerli olup çıkış olmayacak durumu kavramaya imkân verir.

  1. Beyin atağı uygulamanın yöntemi
  • Kendi sesine kulak verme
  • Görselleştirme

Gösterilen yöntem aracılığıyla sorduğunuz soruya cevap alabilirsiniz. Bazıları, cevabı sözlü olarak tavsiye halinde de elde edebilir; bazılarıysa hayâlinde kurabilir.

  • Doğrudan cevap alma

Cevap, genellikle tavsiye seklinde alınır.

  • Yorum (enterpretasyon) sembolleriyle cevap alma
  • Size sembol formunda bir görüntü gelirse, bunun çözülmesi gerekir.
  • Bundan başka hangi sembol ya da görüntünün geldiği değil, sizin için mutlak olanlar önemlidir.
  • Gelen birkaç cevabı toplayıp özümleme

Bazı olaylarda cevaplar, birkaç kişiden gelir. Bunların toplanıp özümlenmesiyle doğru cevap seçilir. Çatışmaların yaratıcılığa dönüştürülme imkanları insanlar arasında olan ilişkilerin merkezinde hep barış ve bir armoninin görülmesi gerektiği halde çoğu zaman çatışmalar kaçınılmazdır. Bunların çözülmesi için çeşitli yaklaşım hareketlerini uygulayabilirsiniz. Bir çatışmayı hayati deneyimle kendinizin eğitim ve geliştirme kaynağı olarak kullanabilirsiniz.

Özet

Aşağıda geçen önerileri aklınızda tutarsanız, tartışmalı durumlardan bazı dersler çıkarırsınız :

  1. Bir tartışma (kavga) size ne öğretebilir? Düşünün!
  2. Kendinize neyi öğrendiğinizi sorun. Bu uygulamadan ne faydalar çıkarırsınız?
  3. Bir tartışma için uygun bir yer ayırın.
  4. Negatif olan hayat deneyiminizin belli bir yoldan sizi çıkarmasına izin vermeyin.
  5. Kişisel pozisyonunuzu belirleyip bu noktadan hareket edin; başka insanlar tarafından bu pozisyonunuza yapılabilecek etkiyi önleyin.
  6. Bir tartışma yaratılmasına bazı fırsatlar vermeyin; kendinize olan güvencinizi yok etmeyin ve dolayısıyla kendinizin küçük

değerlendirilmesine yol açmayın.

  1. Bir şeyi iyi bilin : Kavga ile tartışmalar, hayatınızın en küçük bölümünü oluşturmaktadır.
  2. Tartışmalardan sonra içinizde oluşan negatif duygu ve hislerinizden kurtulmaya çalısın. Bunu da su şekilde gerçekleştirebilirsiniz :
  • Kendinizi affetmeyi öğrenin,
  • Kavgayla ilgili olan duygularınızın yatıştırılması için bir süre bekleyin,
  • Bir şeyin bilincinde olun : Diğer insanlar sizi daha az eleştirebilirler (kendinizi eleştirdiğinizden daha az).
  1. Başka insanların size engel olmalarına izin vermeyin.
  2. Arkanızdan eleştiren kötü insanlardan kaçının, pozitif ve iyimser insanlarla ilişkide olun.
  3. Bir yığın zamanı şüphesi olan insanları ikna etmek için veya sizi dinlemek istemeyen insanlara anlatmak için harcamayın.
  4. İçinizde (başka insanların sayesinde) oluşan kabahat duygusunun oluşmasına yol vermeyin.
  5. Tartışmalardan sonra içlerine kötü hisler ve duygular atan insanlarla (onları siz belirlersiniz) ilişkilere girmeye hazırlanın.

Linkedin Google+ Pinterest Whatsapp


Etiketler:

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?