Zatürre nedir nasıl tedavi edilir

admin     05-05-17      70 gösterim     Sağlık     Zatürre nedir nasıl tedavi edilir

Zatürre nedir nasıl tedavi edilir?

Zatürre nedir nasıl tedavi edilir bu soruların cevabını adım adım sizlere vereceğim. Aslında bu hastalığı bilmeyeniniz yoktur ama eminim ne kadar ciddi olduğunu tahmin edemezsiniz. Tıp dilinde adı “pnömoni”, halk arasında ise “zatürre”dir. Akciğerlerin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan ciddi bir sağlık sorunudur. Virüslerin akciğere yerleşmesi ile hastalık kendini göstermektedir. Ölümlere neden olan hastalıkların arasında yer almaktadır. Bakterilerin akciğere yerleşmesi ile öksürük ve yüksek ateşin yanı sıra koyu bir balgam da meydana gelmektedir. Tüm vücudu etkilemesi sonucu da ölüme varacak kadar tehlike arz etmektedir. Vücut direnci zayıf olan kişilerde risk oluşturmaktadır.

Zatürrenin Belirtileri nelerdir?

Şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, titreme ve üşümenin meydana gelmesi, yorgunluk, öksürük ve ateş gibi belirtiler grip ile aynı olduğundan zatürre olduğunuzu düşünemezsiniz. Bu nedenle de zatürrenin başlıca belirtileri şunlardır:

Şiddetli baş ağrısı

Baş dönmesi

Hızlı nefes alma

Üşüme ve titremenin başlaması

Boğazda ağrıların başlaması

Yorgunluğun başlaması

İdrarda azalmanın olması

Sürekli su içme isteği

Öksürük

Koyu balgam

Dalgın olma ve hiçbir şeye adapte olamama

Zatürre Nasıl Bulaşır?

Ülkemizde ve tüm dünyada en sık görülen ve en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasında yer alan zatürre birçok yol ile bulaşmaktadır. Özellikle yaşlılarda ve çocuklarda ölümlere kolayca yol açabilmektedir. Bulaşma yolları:

Hapşırık ve öksürükle virüslerin bulaşması ile

Başkalarının özel eşyalarının ortak kullanılması ile

Grip enfeksiyonları ile

Tokalaşma ilevirüs çok kolay şekilde bulaşabilmektedir.

 Zatürreden Korunma Yolları

Zatürre hastalığı ölüme yol açan tehlike bir hastalık olduğundan, korunmak çok önemlidir. Zatürreden korunma yöntemi, zatürre aşısı olarak bilinen “pnömokok” aşısıdır. Pnömomok aşısının koruyucu etkisi oldukça yüksektir. Bağışıklık sistemi zayıf olan hastalarda da mutlaka uygulanmalıdır. Bebeklere doğduktan iki ay sonra uygulanabilir. Özellikle HIV virüsünü taşıyanlar ve AIDS’li kişilerin aşı olması gerekir. Özellikle risk grubundaki kalp hastalarına, şeker hastalarına, böbrek rahatsızlığı olan hastalarına ve de bağışıklık sistemi zayıf olanlara yapılmalıdır. Şunu asla unutmamak gerekir ki; aşı kesinlikle doktor tavsiyesi ile yapılmalıdır.

Dünyanın en sinsi ve öldürücü hastalıkları için tıkla

Linkedin Google+ Pinterest Whatsapp


Etiketler:

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?