Dizanteri nedir

admin     05-12-16      66 gösterim     Sağlık     Dizanteri nedir

Dizanteri nedir?

Dizanteri, ishal ile birlikte görülen, bulaşıcı kalın bağırsak hastalığıdır. Genellikle şiddetli karın ağrısı, gerekmediği halde dışkılama isteği duyma, bağırsak yaraları şeklinde kendini göstermektedir. Ölümlere dahi yol açabilmektedir.  Dizanteri ikiye ayrılır. Bunlar amipli dizanteri ve basilli dizanteri şeklinde görülür.

 Amipli Dizanteri: Sıcak ülkelerde çok sık ortaya çıkan hastalıktır. Virüs vücuda girdikten 15-20 gün sonra belirtileri ortaya çıkmaktadır. Hastada kanlı ishal, ateş, karın krampları, kilo kaybı ve halsizlik görülür.

Basilli Dizanteri: Gelişmekte olan ülkelerde sıkça görülmektedir. Virüs vücuda girdikten 2-7 gün sonra belirtileri ortaya çıkmaktadır. Hastada kanlı ishal, karın ağrısı, halsizlik ve ateş görülür.

 Dizanteri Belirtileri Nelerdir?

Dizanterinin belirtilerinde ilk olarak halsizlik ve ateş görülmektedir. Hemen arkasından da şiddetli bir şekilde sıkça kanlı ishal görülmektedir. Karın ağrısı ortaya çıkar ve iştahsızlık başlar. Bazı durumlarda bulantı ve kusma da kendini göstermektedir. Hastalık ilerledikçe dil şişmektedir. Bağırsakta gaz oluşur. Hasta sürekli olarak tuvalete gitme ihtiyacı duyar. İdrar yaparken yanma hissi duyar. Dışkı rengi yeşil olur. Çocuklarda huzursuzluk, durgunluk ve havale şeklinde görülmektedir. Hastalık erişkinlerde 10 ila 15 gün kadar sürmektedir. Bu hastalık özellikle yaz aylarında ortaya çıkar ve kişiden kişiye hastalığın belirtileri gidişatında farklılık gösterebilmektedir.

 Dizanteri Nasıl Bulaşır?

Dizanteri bulaşıcı bir hastalık olduğu için, hastalıklı olan kişilerden uzak durulmalıdır.

Kirli su ve besin ile direkt olarak bulaşabilmektedir. Hastalık taşıyan kişilerin özel eşyaları ve bardağı, kaşığı, çatalı asla kullanılmamalıdır. Aksi halde hastalık hemen bulaşabilmektedir.

Dizanteri Nasıl Tedavi Edilir?

Yetişkin kişilerde hastalık 15 gün devam ettiğinden, dizanteri tedavisinde hasta yatak istirahatine alınır, hatta hastanede yatması en uygun olanıdır. Hastaya özel bakım uygulanır ve hastalığın bulaşması engellenir. Hastalara besinler özel olarak verilmektedir ve çok fazla sıvı gıda ile beslenmeleri sağlanmaktadır. İlaç tedavisine hemen başlanır ki; bu ilaçlar yemekten sonra, sindirim enzimleri ihtiva eden ilaçlardır. Bu ilaçlar doktor kontrolünde olmak kaydı ile tetrasiklin, kloramfenikol, sulfamidler ve streptomisin gibi ilaçlardır.

Linkedin Google+ Pinterest Whatsapp


Etiketler:

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?