Anne ve bebeği rahatlatan doğru emzirme teknikleri

admin     06-10-16      73 gösterim     Kadınca     Anne ve bebeği rahatlatan doğru emzirme teknikleri

Anne-ve-bebeği-rahatlatan-doğru-emzirme-teknikleri

Anne ve bebeği rahatlatan doğru emzirme teknikleri

Emerken bebek vücut olarak tamamen anneye dönük, anneyle karın karına olmalı. Emzirme sırasında bebeğin baş ve vücudunun aynı düzlemde olmasına dikkat edilmeli. Bebek emerken dudakları dışarıya dönmeli, çenesi memeye değmeli

Bebeğin ilk gıdası, ilk aşısı olan anne sütü; anne ve bebek arasında hayat boyu devam edecek biyolojik ve duygusal bağın temelini oluşturuyor. Yeni doğan bebeklerin doğumdan yarım saat sonra hemen emzirilmeye başlanması, mümkünse ilk altı ay sadece anne sütü verilmesi ve emzirmenin 2 yaşına kadar devam etmesi büyük önem taşıyor. Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Dicle Çelik, doğru emzirme teknikleri ve anne sütü hakkında bilgi verdi:
Anne rahat bir pozisyonda oturmalı, sırt ve bel rahat bir yastıkla desteklenmelidir.
Anne, bebeği emzireceği kolunun altına bir yastık alarak emzirme süresince kolunu havada tutmaktan kaçınmalıdır.
Bebek emzirilirken, anne mümkün oldukça bebeği kendine yakın tutmalıdır.
Bebek kolun iç yüzeyine, baş dirsek boşluğuna gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Ardından sırtı boyunca popoya kadar el ile desteklenmelidir.

YANLIŞ EMERSE ÇATLAK OLABİLİR
Bebek vücut olarak tamamen anneye dönük, karın karına olmalıdır.
Emzirme esnasında baş ve vücudunun aynı düzlemde olmasına dikkat edilmelidir.
Bebek eğer yanlış pozisyonda tutuluyorsa, emerken vücudu dışarıya dönükse; boynu yamuk emmek zorunda kalır. Bu durumda bebek boynu kısa sürede ağrıyacağı için emzirmeyi daha kısa sürede bırakacaktır.
Bebek emerken dudakları dışarıya dönük olmalıdır.
Bebek memenin kahverengi kısmının hepsini mümkün olduğunca ağzına almalıdır.
Emerken yanaklarındaki bombeliği korumalı ve çenesi memeye değmelidir.
Emerken yutkunma sesi haricinde bir ses çıkıyorsa, yanaklarında çukur oluşuyorsa, çenesi memeye değmiyorsa;, yanlış emdiğinin belirtisidir.
Bebek sadece meme ucunu emerse, meme ucunu sert damağıyla ezeceği için anne memesinde çatlaklara sebep olabilir. Bu durumda, bebek hem sütü boşaltamayacak, hem de anne için ağrılı bir emzirme olacaktır.

SERTLİK İÇİN SICAK SU TORBASI
Anne emzirme öncesi göğsünde dolgunluk ve sertlik olup olmadığını kontrol etmelidir. Eğer ele sert alanlar gelirse sıcak uygulama yapılabilir. Örneğin; duşa girilebilir, havlu ısıtılıp konulabilir, küçük sıcak su torbası ince bir havluya sarılarak sıcak uygulama yapılabilir.
Sıcak uygulama yapıldıktan sonra bebek emzirilir ya da sağılır. Göğüs boşaltıldıktan sonra soğuğa yakın bir uygulama yapılır, ödem alınır ve anne rahatlar.
Annenin el ile göğsü boşaltması gerekirse eller iyice yıkandıktan sonra göğsü içeriye doğru bastırıp bırakılır ya da dört parmak alttan, başparmak üstten C pozisyonunda arkaya bastırıp bırakılarak arada sıvazlanmalıdır.
Bebek emerken ya da sağarken arada yuvarlak hareketlerle masaj yapılması sütün akışını kolaylaştıracak ve tıkanıklar varsa onların açılmasını sağlayacaktır.

HER ÖĞÜNDE TEK GÖĞSÜ EMMELİ
Anne sütü ile beslenme her bebeğin en doğal hakkıdır. Doğumdan sonra anne ve bebeğin sağlık durumu iyiyse bebeklerin ilk yarım saat ya da en geç bir saat içerisinde mutlaka emzirilmesi gerekmektedir. İlk saatler, halk arasında ‘ilk ağız’ olarak da bilinen kolostrum sütünün alımı açısından çok önemlidir. İlk ağız sütü yani kolostrum, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmekte, özellikle prebiyotik ve probiyotik açısından bağırsaklarda iyi bakterinin oluşmasını sağlamaktadır. Özellikle bebekleri alerjiden, astımdan ve alerjik bronşit gibi birçok hastalıktan korumaktadır.
Bebeğe her beslenmede yani her öğünde öncelikle bir göğüs verilmelidir. Bebek bu göğüsteki sütü tamamen almalıdır. Emzirmenin sonlarına doğru yağdan ve kaloriden zengin sütü alarak bebek doyacaktır. Bu nedenle her öğünde bir göğsü bitirmek oldukça önemlidir. Bazen bebek, ilk beş dakika içerisinde kaloriden zengin, yağlı sütü alır, bazen de 15-20 dakika ya da yarım saatin sonunda bu kaloriden zengin sütü alabilmektedir. Eğer bir öğünde her iki göğüs de verilirse bebek, sadece ön sütü alabilir ve kaloriden zengin yağlı sütü alamayacağı için tartı alımlarında sorun yaşanabilir.

BEBEĞİN BAŞINI YÜKSELTİN
Bebek doyduktan sonra anne, bebeği göğsüne yatırıp aşağıdan yukarıya doğru sıvazlayarak ve arada pat patlayarak gazı çıkartmalıdır. Aynı işlem bebek dikkatli bir şekilde dize yatırılarak da uygulanabilir.
Bebek yatağa hafif yan yatırılarak sırtı küçük bir yastık ya da battaniye ile desteklenmelidir. Bu şekilde yatırılmasının sebebi ilk zamanlarda bebeklerin reflülerinin fazla olması ve gaz çıkarırken kusmalarıdır. Hafif yan yatırılmalı ki kusacak olursa rahat bir şekilde çıkartabilsin.
Beşiğin pozisyonu; baş kısmı biraz yukarıda olacak şekilde ayarlanabilirse bu midesini rahatlatacaktır. Yatağın altına bir şey koyarak başı 10- 15 derece yükseltilirse bebek için rahat bir açı olacaktır.

SÜTÜN YETTİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Bebek emzirme sonrası, rahat bir uykuya dalmalıdır.
Günlük olarak bezini en az dört-altı kez ıslatmalıdır. Yeterince çiş ve kaka yapıyor olmalıdır.
Emzirme sırasında yeterince yutma hareketleri duyulmalıdır.
Emzirirken annenin bir göğsü sızlamalı ve diğer göğüsten de süt akmalıdır.

EBEVEYNLERE ÖZEL ÜRÜNLER
1974 yılından beri sevilerek kullanılan Bebeten, yenilenen ürünleriyle kullanıcılarına hizmet veriyor. 2017 yılı içerisinde ürün ailesini genişletecek olan marka, bebek ve çocuk ürünleri dışında, anne ve babalar için de özel ürünler üretmeye başlayacak.

Linkedin Google+ Pinterest Whatsapp


Etiketler:

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.